OCD

Vi har alle sammen - i alt fald de fleste af os – nogle ritualer vi udfører i større eller mindre omfang.      Især når vi er i stressede perioder.    

Måske tjekker du komfuret et par ekstra gange, selvom du har set at det er slukket. Måske må du ikke gå på striberne i fodgængerovergangen eller måske skal du lige røre ved sofapuderne og rette dem til et bestemt antal gange, for at du føler dig godt tilpas.

Du kender det nok også fra sportens verden, hvor flere spillere har bestemte ritualer, inden de går på banen for at spille kamp. Det kan være snørebåndet skal bindes på en bestemt måde eller personen skal lave 5 englehop, for at kampen skal gå godt.

Det er altså ikke unormalt at have ritualer, tvangstanker eller tvangssymptomer, så længe det ikke sætter begrænsninger for dig i din hverdag.

Men oplever du at ritualerne, tvangstankerne eller tvangssymptomerne tager over og påvirker dit samvær med andre, din arbejdsevne eller din skolegang/uddannelsesforløb, så er det en god ide at opsøge hjælp. Når tvangstanker og tvangshandlinger/ritualer tager kontrollen over dit liv, er det ofte forbundet med at have angst. Men husk, at du er ikke alene om at have det sådan. Ca. 2 % af befolkningen lider af OCD. Mange synes det er pinligt og skamfuldt. Men det er det ikke. Det er en sygdom, som man kan få hjælp til.

Den bedst dokumenteret behandling til både børn og voksne er i følgende rækkefølge:

  • Undervisning om OCD
  • Kognitiv terapi
  • Medicin

Jeg kan tilbyde kognitiv terapi herunder undervisning om OCD. Undervisningen om OCD indeholder hvad vi ved om årsager, hvordan forløbet og behandlinger er. Denne undervisning, information og rådgivning om OCD er vigtig både for klienten men også for de pårørende, idet det skaber en større forståelse for lidelsen og hvorfor man bare ikke lige kan tage sig sammen. 

En del af behandlingen for OCD er eksponering. Det vil sige, at man udsætter sig selv for noget af det man synes er angstprovokerende og ubehageligt. Det kræver både mod og udholdenhed af dig, idet du vil opleve angst og ubehag i forbindelse med eksponeringen. Men jo mere du træner det, jo mindre vil angsten og ubehaget være og jo mindre vil trangen til at udføre tvangshandlingen være. Desuden starter man med at eksponere sig for de lettere ritualer og når man er blevet fortrolig med dem og mærker angsten og ubehaget reduceres eller forsvinder, tager man fat på nogle lidt sværere tvangssymptomer.

I forbindelse med eksponering arbejder vi også med responshindring. Responshindring går kort og godt ud på, at man forhindrer sig selv i at udføre det ritual, man plejer at udføre, selvom man mærker angsten og ubehaget. Ved at træne det tilstrækkelig mange gange og i tilstrækkelig lang tid, reduceres både angst og ubehag og dermed tvangshandlingerne. 

F.eks. kan det være, at du skal træde på striberne i fodgængerfeltet eller at du kun må tjekke om døren er låst en gang eller du skal lade være med at rette og røre puderne, også selvom det giver ubehagelige tanker og følelser. Man skal give angsten og ubehaget lov til at være der. Efter et stykke tid mærker man det klinger af. Det betyder, at du er ved at tilpasse dig situationen, således at du reducerer de begrænsninger OCD’en sætter i dit liv.